BP ze dne 10.09.2024
11.9.2024

Někteří z nás se rádi fotí. Karel OK1JRU poslal fotku ze včerejšího BP (jen tak do kroniky).



Ty naše obličeje již znáte. Není třeba je popisovat. Snad jen obličej Honzíka OK1FUN (4. zleva s podobnými vlasy, jako mám já HI). Hlavní téma bylo nahrání nového firmwaru do Kvašáků a kontrola zaplacení kafovného Fabriziovi, který ten firmware vymyslel. Hrdě můžeme prohlásit, že všichni uživatelé Kvašáků z řad HAMS Liberce kafovné zaplatili. Při té příležitosti jsme se bavili o tom, jaký byl DR 2024 a o kvalitě signálů vysílacích stanic. Padla zmínka i o tom, že italské PA stupně nám v Liberci kazí životní prostředí. (Zlatí Jánošíci, ti kluci to alespoň mají prověřeno a nastaveno. Vědí že jejich PA je do 1KW čistý. A co Italové? Rád se nechám přesvědčit tím, že BIG GUNS mi na požádání spustí dvoutónovou zkoušku. Ta by měla odhalit, co se to vlastně děje. Už to stále nehodlám svádět na svoji FT817 s blbým filtrem se stop bandem -90dB. Nějak mi to měření IP3 s ATT nevychází. Něco dělám blbě a nebo tinySA jako spektrák nefunguje.
    Dále Zdeněk referoval o vývoji Rozkmida. Spousty uzlů má vyvinuté a ověřené. Bohužel už to nebude taková "laciná" legrace jako PIXID. Bude to TCVR střední třídy s vodopádem, řízený 32 bit procesorem. S dvěma 6 krystalovými filtry (návrat ke klasice). Přesto i zde bude možné si pohrát s DSP atd. Zvuk by měl být bez kvint HI. Mělo by to poslouchat, alespoň tak dobře, jak to poslouchá Jardovi OK1HDU (najděte si ukázky poslechu jeho rádií na 599.cz)
Třeba toto:

OK1HDU (Hamradio, electronics, travelling, photography, ok7u...) (599.cz)

Co lze vytknout? No jsou tam NE612 a některým z nás se ježí chlupy. Ovšem obvodově je to tak navrženo (včetně kouzelného ATT), že nejsou slyšet intermodulační produkty. Rádio má zralý nekvintový zvuk a pravděpodobně bychom naměřili malý stopband. Na nahrávce to však nevadí. Problémem je jen větší BW a blbě nastavený offset, takže signál ze středu filtru je moc vysoký. Tedy pokud by začátečník proti tomu pustil IC7300, tak zúží filtr a odstraní příjem mimo kanál (to mozek zkušeného HAMs umí též). Tím malinko ochluchne, protože neslyší co se děje kolem něj.

Tak a teď kacířská myšlenka. Jak by dopadl CT1BOH pokud by pracoval s tímto a pak s IC7300? Pokud si odmyslíme ovládání CAT, které Jarda tam nemá, pak se klidně vsadím, že při stejném výkonu u obou zařízení by udělal stejný počet spojení HI. A dokonce by neunavil uši kvintama HI.

Jarda předvádí retro rádio jen se 3 (4) Xtaly (tuším) na filtru. Tak si představte, že zde bude filtr BW=250 Hz na speciálních krystalech a bude to mít tento "klasický" zvuk a ne občas ty šílené DSP chrchláky. (Prosím berte mne v uvozovkách). Stopband kolem -95 dB. Zkrátka rádio střední třídy. Zdeněk většinou pracuje bez chyb a je poctivý ve vývoji tak, že nechce publikovat něco o čem není přesvědčen, že je z toho vytaženo maximum na tom nejjednoduším železe. Pokud bude zájem, pak Zdeněk by nám o tomto rádiu promluvil začátkem března na QRP setkání v Chrudimi. Do té doby bude snad i vývoj dokončen. Díky Janě jsme dostali kontakty na výrobce v naší lokalitě, který má osazovací automaty součástek SMD. Tedy jeví se teoretická možnost, že pokud bude vše ověřeno, změřeno a o rádio bude zájem, pak by byla možnost si nechat dát udělat i nabídku na osazení. Tím bychom znali i cenu a......uvidíme. Dá se to řešit podobně i v Číně. Koncepce je stejná jako u Pixida. Bude k dispozici jedna deska objednávaná hromadně. Bude k dispozici možná již skoro osazená deska smd (systém QRP labs). Dodělání a zprovoznění si udělá každý sám. Oficiální servis nebude existovat (musíte nám věřit). Honza OK1FUN opět přislíbil, že navrhne krabičku ve 3D a tak budou zdarma k dispozici STL soubory na její vytištění. Ale to vše předbíhám. Publikuji to tady z toho důvodu, abyste viděli, čím se zabýváme. Nadějný OK1TED včera nepřišel, Nadějný OK1TOF zavolal, ale taky nechce přijít. Prosím ukažte mi někoho, kdo se naučil CW na dobré úrovni a naučil se to sám, bez korekce zkušených učitelů. Osobně znám jen jednoho a ten měl značku OK1-16135. HI Je nám tolik, kolik nám je a chceme pomoci. Ale v žádném případě nechceme přesvědčovat někoho, který ten zájem nemá na vysoké úrovni. Těm vzkazujeme, ať začnou od blýskavice a cílovníků. Je to geniální cesta, jak se něco nenaučit.